Workshop a.s ouders

Toen ik nog actief werkzaam was in de kinderopvang kreeg ik van ouders vaak de opmerking dat ze het jammer vonden dat er gedurende de zwangerschap niet al een ‘gebruiksaanwijzing’ bestond voor en over het opvoeden van kinderen. Want als ze ‘dit’ van te voren hadden geweten, hadden ze e.e.a al heel anders aangepakt of er in elk geval over na kunnen denken. Maar denken over opvoeding doe je pas als je er voor komt te staan. Er IS nou eenmaal geen vooraf bekende gebruiksaanwijzing. Want ieder individueel kind is nu eenmaal anders, iedere ouder is anders en ook iedereen, zelfs ouders onderling, denkt anders over opvoeden. Maar je kunt je er zeker wel op voorbereiden. Je bereid je toch ook voor op de bevalling? Dus waarom bereid je je niet voor op de opvoeding? Die tenslotte gelijk na de geboorte al begint! Want wat doe je als je baby de hele dag huilt? Ga je hem tillen en wiegen? Of vind je partner dat je hem beter in zijn bedje kunt laten huilen, omdat ie zichzelf ook moet leren vermaken? En hoe leer jij je kind dat communicatie twee kanten opgaat als hem iets niet zint? Allemaal best lastige vragen, maar waar je je wel enigzins op voor kunt bereiden. Maar dat zullen niet de enige ‘pijnpuntjes’ zijn die we behandelen in deze leuke veelzijdige workshop!

Ook de volgende vragen zullen onder de loep worden genomen;

  • Wat doe ik als mijn kind ziek is? Hoe herken ik een kinderziekte en wanneer moet ik met mijn kind naar de dokter?
  • Hoe herken ik honger, pijn, angst, slaap?
  • Rust, reinheid en regelmaat, hoe ga ik dat organiseren?
  • Hoe krijg ik een ritme in het leven van mijn kind, maar ook in dat van mezelf en mijn partner?
  • Als je al een eerste kind hebt: hoe leer ik mijn kind voorzichtig omgaan met de baby
  • Baby en huisdier, kan dat wel en hoe dan?
  • Kan ik blijven reizen met een kind? (waar let ik op? Ga ik vliegen, met de auto, op de camping of hotel?)
  • Ga ik af op mijn gevoel als ik onzeker ben, of luister ik naar mijn (schoon) moeder of vriendin die het beter lijken te weten?
  • Wat zijn de gevaren met een klein kind in huis? (vallen uit bed of box, welke speeltjes geef je wanneer, kruipen, leren staan, je huis aanpassen aan het kind of andersom?)
  • Hoe kies ik een goede kinderopvang en waar let ik eigenlijk op? Of breng ik mijn kind bij opa en oma, buurvrouw of blijf ik zelf thuis?

Niet alleen brainstormen met aankomende ouders of net bevallen ouders onder elkaar is ontzettend leuk en leerzaam, maar ook na de bevalling kunnen ouders contact houden met elkaar en mij om allerhande (opvoed) zaken te bespreken. Op die manier bouw je een netwerk om je heen waardoor je elkaar kunt benaderen als je (straks) ergens tegenaan loopt. En dat kan natuurlijk door samen in mijn praktijk bijeen te komen of we zien elkaar weer bij de volgende workshops:

Workshop voor ouders van kinderen tussen de 1 en 2 jaar (ik ben twee en ik zeg nee) (de machtstrijd)
Workshops voor ouders van kinderen tussen de 2 en 4 jaar (peuter en kleuter-perikelen) (over regels en grenzen, woedeaanvallen en zindelijkheid)
Workshops voor ouders van kinderen tussen de 4 en 6 jaar (naar school, gezond gewicht, eten, ruzie en vriendjes)

Opvoedvriendinnenparty

Wanneer de workshops starten is nog niet bekend. Op mijn site kun je de startdatum van de workshops in de gaten houden. Je kunt je echter wel al gratis inschrijven voor de workshops. Doe dat hier!